Sammenhængen imellem rosacea, kostfibre og præbiotika


Nedenstående artikel er et sammenskrevet resume af et blogindlæg fra Maya Viksjø’s blog.  Du kan finde teksten i sin fulde længde på mayaviksjo.dk. Det fulde blog indlæg hedder Kostfibre og præbiotika

På Mayaviksjo.dk skriver Maya også løbende blog indlæg der alle omhandler forskellige aspekter af rosacea, f.eks. hvordan rosacea og kost hænger sammen, eller hjælp til valg af solcreme, vin osv. når man har rosacea.

Maya Viksjø har selv rosacea, og har de sidste mange år studeret en masse om området, og det er en kombination af hendes personlige erfaring og de studier hun har lavet, hun deler ud af på bloggen.

Jeg vil spise noget, der er godt for min tarm, hvad skal jeg gøre?

 

Alle fødevarer består af forskellige fibre, sukkerarter og stivelser. Problemet kan være, at du har for meget luft i maven – larmende eller ildelugtende prutter er dårlige for dit sociale liv. Nogle mennesker oplever også meteorregn, hvilket betyder oppustethed. Jeg er ikke en stor fan af at udelukke alle fibre, men jeg anbefaler, at du giver det en chance og gradvist øger dit indtag. Her er en maddagbog et rigtig godt værktøj. Så kan du sagtens omgå fibre, der forgifter dine omgivelser eller får dig til at se gravid ud.

 

Typiske syndere er polyoler som sorbitol og mannitol (svampe og blomkål)

 

Hvis du kan tåle havregryn, så har du en god kilde til beta-glucaner, og hvis du spiser kold, resistent stivelse. Kan du tåle æbler, så prøv at spise 1-2 skiver af polysyretypen om dagen. (du kan skære dem i stykker og lægge dem på havregryn)

 

Hvis du vil have ekstra udbytte af næringsstofferne i havregryn, skal du lade dem ligge natten over i væske med en anden type frø/korn (fx en smule chiafrø), fordi næringsstofferne i havre er bundet sammen og skal bindes. De ting, der skal åbnes for det gode, bliver ødelagt i havregrynene, fordi de allerede er varmet i dampglasset, så ja, grød natten over, hvis det er fantastisk. Jeg indrømmer, at jeg sjældent gider, så jeg får bare resistent stivelse og beta-glucan i mit lynhurtige morgenritual.

 

Groftrulning eller efterrulning? Forskellen på de to er, at fintvalsede havrekerner skæres inden rulning. Så det er bare et spørgsmål om hvordan de har det i munden, ikke et spørgsmål om det forskellige fiberindhold.

 

Hvis du laver en salat, kan du tilføje nogle kolde kartofler.

 

Prøv rugbrød i stedet for almindeligt rugbrød, så du kan få flere fibre på færre skiver.

 

Præbiotika

Opløselige fibre giver mad til de bakterier, der lever i tarmen. Vi vil have flere af nogle bakterier (probiotika), og fibre, der fodrer med god probiotika, kaldes præbiotika. Vi bruger præbiotika til at kontrollere sammensætningen af ​​bakterier i tarmen, så probiotika kan overleve, så de kan formere sig og reducere antallet af ikke-nyttige bakterier.