Middelhavskost – en sund måde at tabe sig på


At tabe sig kan være svært. Men for nylig er der blevet lavet en liste over nogle af verdens bedste diæter – og her rangerede middelhavskosten nummer 1. Middelhavskost blev altså placeret som værende den absolut bedste diæt i verdenen. Hvordan kan det så være?

 

Efter meget research og mange læste artikler har jeg fundet ud af, at det skyldes den gode næring ift. andre diæter. Middelhavskosten skiller sig nemlig ud på den måde, at den egentlig ikke har nogle forbudte fødevarer som sådan. Der er selvfølgelig den del der hedder sig, at man ikke skal spise slik og sukker. Men udover det, så er diæten ret fri.

 

Hvorfor hedder det middelhavskost?

Middelhavskosten er en diæt der består af fødevarer som de primært spiser omkring middelhavet. Vi snakker altså kost fra lande som eksempelvis Grækenland, Spanien, Italien og Tyrkiet.

 

Hvorfor skiller middelhavskosten sig så markant ud?

Når man kigger på den danske kost, så er prototypen på den danske kost jo stegt flæsk med persillesovs. Det er bogstaveligt talt vores nationalret – bare spørg Dan Jørgensen. Han brugte vist 1 million kroner på, at finde ud af det.

 

Middelhavskosten baseres ikke så meget på animalske produkter som eksempelvis den danske kost gør det. Det er primært frø, nødder, frugt, grønt, bælgfrugter og bær. Når vi snakker animalske produkter, så er det primært de lyse produkter som kylling og kalkun – og fisk. Fisk og skaldyr er en stor del af middelhavskosten.

 

Det er også ret markant, at den primære fedtkilde – udover fede fisk og avocadoer er olivenolie. Olivenolie er den sundeste olie er findes og det er stort set den eneste olie der bliver brugt i denne kost.

 

Ost og brød er også tilladt når det kommer til middelhavskosten – men slet ikke i samme omfang som det er det i den danske kost.

 

Middelhavskosten gør sig også i friske råvarer – og her er det, at det er lidt nemmere, at springe over hvor gærdet er lavest. Det kræver nemlig, at man sætter en del mere tid af til madlavning når det kommer til middelhavskosten. Forarbejdede fødevarer skal nemlig helst undgås.

 

Det er en utrolig sund livsstil

Mange undersøgelser har vist, at de som kommer landene omkring middelhavet ikke lige så ofte får hjertekarsygdomme og cancer som vi gør i de nordiske lande. Der er ufattelig meget næring i både nødder, frø og bær – hvilket er med til, at gøre kosten endnu sundere.

 

Middelhavskosten har utrolig mange fordele. Ulempen er dog, at det er en dyr livsstil – især i Danmark hvor fødevarer i forvejen ligger højt. Men har man råd til, at leve efter denne diæt – så kan det anbefales.