Foodhubben Mad & Sundhed


Sundhed handler – heldigvis – om meget andet end at spise sundt og dyrke regelmæssig motion. Det handler i lige så høj grad om at passe på sig selv – lytte til kroppens og sindets signaler og reagere på det. Måske har du brug for at læse en bog i stedet for at løbe en tur. Eller spise et godt, sjælevarmende måltid, der har fået masser af kærlighed, mens det blev tilberedt, i stedet for den salat, du ellers plejer at spise.

Boost dit mentale velvære

Der har de senere år været fokus på det, amerikanerne kalder for comfort food. Comfort food er mad, der giver en følelse af tryghed, fordi vi forbinder det med velbehag, hygge og socialt samvær. Det er ofte mad, vi spiste, da vi var børn, og derfor ofte har en masse gode og trygge minder knyttet til.

Comfort food er ofte meget energitæt, fordi det indeholder mange kalorier fra fedt, salt og sukker, hvilket kan påvirke hjernens belønningssystem og give en midlertidig følelse af tryghed og afslappethed. Det er altså mad, vi har en tendens til at søge mod, når krisen kradser, hvorfor comfort food fik fornyet opmærksomhed under Covid-19, hvor mange blandt andet oplevede ensomhed, fortvivlelse og sygdomsangst.

Når sundhedsbegrebet favner bredere end sund kost og motion, betyder det, at vi også skal kigge på mentalt velvære som en vigtig del af at være sund. Det er ikke usundt at spise comfort food, hvis vi gør det på en fornuftig måde, dvs. spiser med måde. Mad kan aldrig være forkert, men mængden kan måske have brug for en finjustering.

Paprikagryde

En af de retter, mange af os kan huske fra vores barndom, er paprikagryde – også kaldet mørbradgryde. Paprikagryde blev en populær ret at sætte på middagsbordet i 1960’erne, hvor der blev serveret mange gryderetter, der kunne laves på forhånd og bare skulle varmes op, når de skulle serveres. Det er en vaskeægte, gedigen mormorret, der er praktisk, mættende og fyldt med smag, hvilket blandt andet skyldes, at der hverken er sparet på fløde, bacon eller paprika. Det er tilmed en ret, der passer sig selv, når først alle ingredienserne er kommet i. Så kan du jo lave noget imens, der gør dig glad – det er også sundhed. Paprikagryde kan du servere med ris eller kartoffelmos – eller en anden form for grøntsagsmos. Det smager skønt uanset hvilket tilbehør, du vælger.

Brændte mandler

Brændte mandler forbinder de fleste af os med julen, og det er vel slet ikke så tosset en højtid at blive mindet om i ny og næ. Når du laver en portion hjemmelavede brændte mandler, vil dine tanker måske vandre til julepyntede, snedækkede indkøbsgader, hvor julemusikken lyder fra de butikker, du passerer, og de folk, der er på juleindkøb, har røde kinder og et særligt smil på læberne. Det er da indbegrebet af comfort food.

Så husk at passe på dig selv – du kommer langt med at lytte til kroppens og sindets signaler.